Visste du att färgerna i både dukning och mat kommer att förse dig med olika känslor och smaker? När du bjuder folk på middag är det lätt hänt att det blir maten och menyn som står i fokus, men om du vill ha ett tips för att få en minnesvärd kväll ska du satsa lika mycket på dukningen. Det är även bra att välja matlagningsredskap som kommer i fina färger och som lockar både gästers blickar och smaklökar.
[IMAGE=fhpAxFe4sYwh.jpg]
Smaken påverkas
[IMAGE=fTkkyMbwPd7b.jpg]
Det är inte bara en färgrik mat som ser tilltalande ut – även tallrikar, bestick, servetter och dekorationer spelar en avgörande roll beträffande hur maten smakar. Dukningstillbehör behöver inte kosta skjortan och bara för att du kanske tar fram en dyr servis behöver du inte göra detsamma med ljusstakar och bordsunderlägg. Det räcker med att hitta bordstabletter för en fin dukning hos LaLiving så har du halva dukningen klar!
[IMAGE=fGrWlzeq9xMy.jpg]
Servera på rätt sätt
Utöver dukningen är serveringen också en viktig faktor som har ett finger med i spelet. Om du bara hafsar och slafsar när du serverar kommer gästerna inte att minnas maten som lika god som den faktiskt var. Läs på lite om hur en värd eller värdinna serverar gästerna till bords. Det kan du ha nytta av vid andra tillfällen också. Du som arbetat på restaurang någon gång i livet brukar ha detta i ryggmärgen. Om du trots allt är osäker och har en viktig middagsbjudning framför dig – hyr serveringspersonal i snygga dräkter som vet exakt hur man häller upp vin och hur maten ska läggas upp på tallrikarna. Att servera är också en konst!
Få mat och dukning att samspela i färgvalet
Vad ska du servera? Vilken mat eller vilka maträtter står på menyn? Om du bestämt dig för att låta gästerna smaka färgstark asiatisk mat eller en rykande färsk indisk gryta, kan du duka med detta som utgångspunkt. Dekorera med färger i samma stil som maten eller temat – då brukar det bli mer enhetligt och folk får en större känsla för vad de äter under middagen.
Måla maten!
Vad, kanske du tänker? Jo, en fin måltid ska vara vackert upplagd på tallriken – nästan som ett stilleben eller en målning. Okej, vi vet att du inte är Niklas Ekstedt eller Gordon Ramsey, man du kan göra ett försök. Leta inspiration i tidningar och online på hur mat kan läggas upp på tallrikarna och vilken färg på servisen som skulle kunna passa till olika rätter. Se dig själv som en mindre Rembrandt när du har en fin tillställning där du vill imponera. Underskatta heller inte vikten av dekorationer i form av örter och kryddor eller kanske bär på tallriken, samt såser och andra diverse ätbara saker. Skapa ett färgspel som heter duga!